ZUIDEN EGYPTE DUIK SITES EN WRAKEN

Zuid-Rode Zee wordt beschouwd als een van de meest exotische en nog steeds goed bewaarde duikgebieden ter wereld.
De duiklocaties breiden zich uit naar het zuiden van Egypte aan de westkust van de Rode Zee, van Hurghada, naar beneden naar Qusseir, Safaga, Marsa Alam en Hamata.
Duikplekken in een paradijs onder water, duiklocaties in de Zuid-Rode Zee bieden prachtige landschappen en verbluffende kleuren, evenals de mogelijkheid om verschillende soorten haaien, schildpadden en andere maritieme wezens te zien.ELPHINSTONE REEF

Een verbazingwekkend mooi rif, met prachtige kleuren en een grote verscheidenheid aan koralen en vissen. Er is altijd een optie om white tip, oceanische en grijze haaien te zien in dit gebied. Duiken in dit gebied wordt als moeilijk beoordeeld. De stroming in het Elphinstone-rif kan in sommige seizoenen in het jaar moeilijk zijn, wat een goed niveau van geavanceerde duikvaardigheden vereist.

ST. JOHN'S

Dit gebied ligt in het zuiden in de buurt van de grens van Egypte met Soedan. Liveaboards die St.John's bezoeken, zijn heel interessant omdat alle duiklocaties erg dicht bij elkaar liggen, wat betekent dat duikers gemakkelijk van de ene plaats naar de andere kunnen gaan met minder reistijd. Dit biedt een betere mogelijkheid om meer te duiken en meer te ontspannen, met iets nieuws te zien in elke duik.
Als je een avontuurlijke duiker bent, zijn de sites van St. John ook vol met grotten, drop-offs, diepduiken en nachtduikgebieden. Het onderwaterleven en de kleuren van de zachte koralen zijn een van de beste in de Rode Zee. Je ziet enorme gorgonen en kleurrijke zachte koralen en prachtige koraaltuinen. Barracuda's, tonijn en makreel worden hier vaak waargenomen en bij zeldzamere gelegenheden Manta Roggen en Dolfijnen. Hammerheads, Grey sharks, Silvertip Sharks en White tip Reef Sharks kunnen vaak in het blauw worden gespot.

FURY SHOALS

Een immense keten van riffen die een groot aantal uitstekende duikplekken creëren, waaronder Abu Galawa in het noorden tot Sataya in het zuiden. Veel plezier met het verkennen van grotten, tunnels, koraaltuinen, plateaus en drop-offs. Abu Galawa bevindt zich binnen Fury Shoal.

ABU FANDERA

Een ondergedompeld rif met twee belangrijke pilaren die gemakkelijk te verkennen zijn tijdens deze heerlijke duik. Het rif en de toppen liggen tussen de 5 - 24 m naar het zand, waar je kleinere pinakels zult zien die bedekt zijn met zachte koralen en het leven in zee. Scholen met barracuda, boeren en tonijn komen vaak voor en houden je ogen open voor Bump Head Parrot Fish.

BROTHERS ISLAND

De broeders, in het Arabisch El Akhawein, zijn twee eilanden die midden in de Rode Zee bij Marsa Alam staan en een interessante en uitdagende duik bieden voor liefhebbers van avonturen. Ondanks de aanwezigheid van een mystiek lighhouse op één van de eilanden, waren de Brothers-eilanden de ijsberg van de Titanic. Twee beroemde wrakken, Aida en Numidia liggen op een diepte tot 80 meter! Deze duiklocatie staat vol met koraalmuren rond beide eilanden. Haaien en andere grote pelagische soorten worden regelmatig waargenomen.
Als je geluk hebt, zie je een hele school hamerhaaien ronddwalen op 45 tot 50 meter.
Op elk deel van dit rif is de muur bedekt met koralen en leven. Little Brother heeft een zeer hoge concentratie van leven binnen een zeer klein gebied. Waaier koraalbossen, uitsteeksels, harde en zachte koralen in een verscheidenheid aan verbluffende kleuren.

NUMIDIA

Op 6 juli 1901 vertrok ze vanuit Liverpool naar India met een lading van 7.000 ton, waaronder spoorwegmaterieel en verschillende stoommachines. Twee weken later naderde de Numidia de Brother-eilanden toen ze ondanks een koerswijziging het ondiepe rif ten noorden van de vuurtoren op Big Brother rende. Binnen een paar uur beval de kapitein het schip te verlaten. Gedurende de volgende twee maanden werd het grootste deel van de lading verwijderd totdat de zwaartekracht en de inname van water het schip over het hellende rif sleepten. Het boeggedeelte brak af en bleef op het rif totdat het verdween als gevolg van stormen en golven. Het ligt op een steile helling helemaal ten noorden van het Big Brother-plateau, beginnend op 10 meter en daalt tot 80 meter.

 • Type: Vrachtschip (Treinonderdelen)
 • Datum gezonken: juli 1901
 • Want verzonken: liep aan de gron
 • Diepte: 8-80 m
 • Gebouwd: Glasgow, 1901
 • Lengte: 137,4 x 16,7 m

AIDA

Op 15 september 1957 kreeg de kapitein van de Aida de taak om militair personeel uit te wisselen op Big Brothers Island. Er waren die zware stormen die dag en het lijkt erop dat, ondanks de toestand van de zee, hij nog steeds besloten om door te gaan - en daarbij sloeg hij op de rotsen. Bijna onmiddellijk begon de Aida te zinken en de kapitein had weinig andere keus dan het schip te verlaten. Een sleepboot reageerde onmiddellijk en vertrok met 77 bemanningsleden terwijl de rest, inclusief de kapitein, allemaal veilig aan land ging. In de tussentijd dreef de Aida een korte afstand naar het noordwesten voordat haar bogen zich eindelijk in het rif nestelden. Toen de achtersteven zonk, kwam hij tot stilstand in een extreem steile hoek langs het rif. de Aida ligt rechtop "boven" het rif met haar bogen op 25m en haar achtersteven op 60m. Afgezien van aanzienlijke schade aan de bogen, is dit schip vrijwel intact.

 • Type: Vrachtschip (Administratie van Egyptische Havens en Vuurtorens)
 • Datum gezonken: september 1957
 • Want verzonken: liep aan de grond
 • Diepte: 25-60 m
 • Gebouwd: Frankrijk, 1911
 • Lengte: 75,1 x 9,7 m

DAEDALUS REEF

Dit enorme rif rijst op uit de zeebodem in het midden van de Rode Zee, gemakkelijk te herkennen aan de zebra gestreepte vuurtoren. Dit rif is omgeven door een steile wand en sterke stroming waardoor fantastische driftduiken mogelijk zijn. Het biedt enkele van de meest verbazingwekkende duiken in de Rode Zee. De steile wanden zijn bedekt met overgroeide harde koraalformaties en een verscheidenheid aan rifvissen. Napoleon wrasses en schildpadden kruisen vaak voorbij. Daedalus is een van die plaatsen waar alles kan gebeuren ... oceanische witpuntrifhaaien, grijze rifhaaien, een eenzame hamerhaai of scholen ervan. Aan de westelijke zijmuur vinden we een "Anemone City", waar enorme concentraties anemonen en clownvissen voorkomen, samen met een sectie met een enorme blauwe koraalgroei.

ROCKY ISLAND

Rocky Island herbergt een randrif dat de hele omtrek van het eiland omcirkelt en steil naar verbazingwekkende diepten daalt, hoewel de meest interessante functies en het leven zich boven de 12 meter bevinden.

ZABARGAD

Het eiland Zabargad is een geweldige duikstek. Het wordt gekenmerkt door een enorme berg die uit het water reikt, omringd door een lagune en een cirkelend rif. Er zijn een paar wrakken en een grote verscheidenheid aan koralen en rifvissen.

Facebook Twitter Instagram Youtube

Facebook Twitter Instagram Youtube

Terug naar boven