NOORDEN EGYPTE DUIK SITES EN WRAKEN

De Noord-Rode Zee strekt zich uit van Sharm El Sheikh tot Dahab, Nueiba, tot Taba in het noorden in de buurt van de Golf van Aqaba.
Dit gebied biedt mogelijkheden voor verschillende soorten duikactiviteiten, variërend van wrakduiken op de beroemde Thistlegorm en Abu Nuhas.
Ook de Blue Hole in Dahab en andere sites in dit gebied die door de Egyptische overheid tot beschermd en beschermd gebied werden verklaard.



RAS MUHAMMED NATIONAL PARK

Als Ras Mohammed het meest spectaculaire duikgebied in de buurt van Sharm El Sheikh is, dan zijn de riffen van Shark en Yolanda de gewaardeerde duikplekken. Deze duik kan het beste worden gedaan als een driftduik vanaf Shark Reef en door naar Yolanda Reef. Dit zijn 2 bergachtige pieken die oprijst uit een zanderige zeebodem die diep onder het wateroppervlak is uitgespreid. Omdat het niet ver van "Anemone City" ligt, wat een goede locatie is, is de oostzijde van de site een steile, verticale muur, verlicht door zwermen oranje en paarse anthias en zwart-witte trekkers dansen over het paarse en oranje zachte koraal. bomen. Alle mogelijke vissoorten van Sharm El Sheikh worden hier gevonden, inclusief hamerkoppen, gigantische tonijn en een menagerie van andere pelagische soorten. Een altijd aanwezige school van barracuda's en snappers zijn bewoners en het is een geweldige plek voor duikers om Napoleon-wrasse te zien. Eindig je duik boven het wrak van de Yolanda. Britse standaardtoiletten, badkuipen en buisleidingen blijven voor eeuwig als onderdeel van het ondiepe rif tot een diepte van 10 - 25 meter. Hier zijn letterlijk duizenden jackfish, batfish, allerlei sting rays en reusachtige murenen.

ABU NUHAS

Vanwege de blootgestelde locatie, net voor de noordkust van het eiland Shedwan aan de rand van de Straat van Gubal, is de Shaab Abu Nuhas een gevaar voor de scheepvaart. Het is bekend door een aantal wrakken op de noordelijke helling en staat bekend als een 'scheepskerkhof'. De wrakken van Ghiannis D., Carnatic, Chrisoula K. en Kimon M. liggen als een ketting naast elkaar op het rif.

GIANNES D

Het wrak van de Giannes D is waarschijnlijk de meest bekende en fotogenieke onder de wrakken van Abu Nuhas. Het vrachtschip, dat hout vervoerde, rende in 1983 naar het rif en zonk. Nu ligt het 100 meter lange wrak vlakbij het rif op een diepte van 27 meter. Het schip is volledig vernietigd, de ijzeren delen van de romp en overblijfselen van het hout zijn verspreid en bieden goede beschutting voor reusachtige murenen. De boeg en achtersteven zijn nog steeds intact. De machinekamer met zijn twee enorme dieselmotoren en andere gebouwen in het achterstevengedeelte zijn eenvoudig toegankelijk en te verkennen, maar door de schuine stand van de Giannis D kan het evenwichtsgevoel van de duiker worden verstoord! Wees voorzichtig tijdens het duiken langs de dekrail en door de brug als er een zware deining is, de zuigkracht kan je door deuren of ramen trekken! Het is aan te bevelen om op te stijgen langs de hoofdmast, die reikt tot 5 meter en geniet van het onderwaterleven rond het wrak tijdens de veiligheidsstop. Groepen batvis, fusiliers en soms een grote napoleon zullen je vergezellen.

    • Type: Vrachtschip (gezaagd naaldhout)
    • Datum gezonken: april 1983
    • Want verzonken: liep vast op het rif
    • Diepte: 6-27 m
    • Gebouwd: Japan, 1969
    • Lengte: 99,5 x 16 m

    CARNATIC

    Het wrak van de Carnatic is de oudste van de vier wrakken bij Shaab Abu Nuhas. Het vrachtschip, dat wijnflessen en koperplaten vervoerde, zonk 1869 na de botsing met het rif. Nu ligt het 90 meter lange wrak aan de bakboordzijde op een diepte van 28 meter, reikend tot 17 meter. Terwijl de houten vloer wegrot, lijkt de hele romp op een skelet, bedekt met zachte koralen. Het vrije zicht op de ruimen toont enorme wolken glasvis en talloze leeuwenvissen. Wanneer je besluit om je een weg door de ruimen te banen, zorg dan dat je de prachtige koraalbedekking niet vernietigt of niet in contact komt met de leeuwvis en resten van gebroken wijnflessen op de grond.

    • Type: Vrachtboot (Flessen wijn)
    • Datum gezonken: september 1862
    • Want verzonken: liep aan de grond
    • Diepte: 17-27 m
    • Gebouwd: Londen, 1869
    • Lengte: 89,8 x 11,6 m

    CHRISOULA K (MARCUS)

    De Chrisoula K zou naar Jeddah varen met Italiaanse vloertegels toen hij in 1981 het rif van Abu Nuhas bereikte. Het 100 meter lange schip zonk op de helling van het rif, de boeg op 4 meter en de achtersteven op 25 meter. Vanwege de vaak sterke stroming en de zware deining, is het wrak de afgelopen jaren wat onstabiel geworden. Dus de achtersteven is nu bijna gescheiden van het hoofdlichaam. De lading tegels bevindt zich nog steeds in het ruim, gemakkelijk om ook van buiten het wrak te bekijken. Er zijn een aantal gebieden waar je doorheen kunt duiken, maar houd altijd rekening met obstakels zoals gebroken balken of ijzer.

    • Type: vrachtschip (tegels)
    • Datum gezonken: augustus 1981
    • Want verzonken: liep aan de grond
    • Diepte: 4-27 m
    • Gebouwd: Duitsland, 1954
    • Lengte: 98 x 14,8 m

    KIMON M

    Het vrachtschip Kimon M. beladen met linzen, rende in 1978 naar het noordoostelijke deel van Shaab Abu Nuhas. Na een paar dagen vastzitten op het rif duwden storm en golven het schip naar beneden, de boeg brak af; het hoofdlichaam zonk op zijn stuurboordzijde tot een diepte tussen 6-32m. Vanwege stromingen en stormen werden de meeste delen van het wrak instabiel. Alleen de achtersteven met zijn enorme propeller is nog steeds vrij intact en gemakkelijk te duiken. De penetratie van het wrak wordt niet aanbevolen, het is te gevaarlijk. Maar vanwege zijn formaat is het ook indrukwekkend om gewoon rond te duiken en van buiten te kijken. Je zult een school batvis bij je zien en soms een grote napoleon die het landschap observeert.

    • Type: Vrachtschip (Linzen)
    • Datum gezonken: december 1978
    • Want verzonken: liep vast op het rif
    • Diepte: 6-32 m
    • Gebouwd: Duitsland, 1952
    • Lengte: 106,4 x 14,8 m

    ROSALIE MOLLER

    In 1941 op weg naar Alexandrië lag de Rosalie Moller, beladen met steenkool, voor anker tussen de eilanden Gubal en Queisum toen het werd aangevallen door Duitse bommenwerpers. Het was slechts een paar dagen na het zinken van de Thistlegorm, toen 2 bommen het schip troffen en een enorm gat in de bak aan de stuurboordzijde scheurden. Nu staat het 110 meter lange wrak rechtop, als "geparkeerd", op het zand op ongeveer 50 meter diepte. Aangezien er geen rif als referentie is, moeten de duikers langs een landingslijn afdalen om het dek op 25 meter te bereiken. Het onderwaterleven dat daar te zien is, is verbazingwekkend. Duizenden glasvissen op het dek en rond de brug, waaronder grote scholen krikken, snappers en tonijn te zien zijn. Grote baarzen en enorme leeuwvissen hebben zich in de boeg en de achtersteven gevestigd. Het dek is nog steeds vrij intact, het is gemakkelijk om de dekhuizen te verkennen en de ladders omhoog te zwemmen die naar de brug leiden. Op de boeg zie je het gigantische poort-zijanker nog steeds omhoog. In het achterstevengedeelte zijn ook de enorme propeller en het roer een bezoek waard. Waarschijnlijk vanwege een onjuiste afmeren van duikboten, wordt de hekmast afgebroken. Ondertussen is de trechter naar de bakboordzijde gevallen; het draagt ​​een grote "M" erop, het embleem van rederij Moller.

    • Type: Vrachtboot (Kolen)
    • Datum gezonken: oktober 1941
    • Want verzonken: gebombardeerd in luchtaanval
    • Diepte: 17-50 m
    • Gebouwd: Schotland, 1910
    • Lengte: 108,2 m

    SS THISTLEGORM

    Thistlegorm is Gaelic voor Blue Thistle. In 1941 vervoerde het Britse schip een lading oorlogsvoorraden: geweren, motorfietsen, treinwagons en vrachtwagens. Het werd vanuit de lucht aangevallen en verankerd en geraakt door een Duitse bom aan de bakboordzijde. Deze slag ontbrandde de munitie van de ladingtank, de explosie scheurde een enorm gat in de romp en het vaartuig verzonk. Het grote wrak, 126 meter lang, is de beroemdste en meest indrukwekkende in de Rode Zee. De achtersteven ligt aan de bakboordzijde, gescheiden door het beschadigde deel van de scheepsromp. Het hoofdgedeelte staat rechtop op de zanderige grond op 30 meter diepte. De achterste kanonnen en de lading (vrachtwagens, motorfietsen etc.) in het ruim zijn nog steeds in goede staat. Het onderwaterleven rond het wrak is echt indrukwekkend. Grote scholen barracuda's, tonijnen en jacks omringen de bovenbouw en achtervolgen fusiliers. Regelmatig voeren er enorme napoleons voorbij en langs de achtersteven; dicht bij de enorme propeller zijn grote tandbaarzen vaak te zien. De stroming kan sterk zijn, soms in verschillende richtingen aan de oppervlakte en bij het wrak.

    • Type: Vrachtschip (Oorlogsbenodigdheden)
    • Datum gezonken: oktober 1941
    • Want verzonken: gebombardeerd in luchtaanval
    • Diepte: 10-31 m
    • Gebouwd: Verenigd Koninkrijk, 1940
    • Lengte: 131,6 x 17,7 m

    DUNRAVEN

    In 1876, op de terugweg van Bombay, trof het Britse stoomschip Dunraven geladen met katoen, hout en specerijen Shaab Mahmoud (Zuid-Sinaï) bij Beacon-rots, vloog in brand en zakte weg. Het 80 meter lange wrak ligt ondersteboven in twee delen naast elkaar, langs de voet van het rif in een diepte tussen 18 en 29 meter. De bakboordzijde is gedeeltelijk gegraven in het zand van de rifhelling. Omdat het bedekt is met harde en zachte koralen, lijkt het een beetje op een deel van het rif. De duik rond het wrak biedt veel zeeleven. Murene zowel als steenvissen en krokodillen vonden hun habitat hier. Dichtbij de grote propeller patrouilleert en bewaakt een grote Napoleon soms duikers. Aan de stuurboordzijde laten enkele grote openingen in de romp toe om te penetreren. Grote scholen glasvis omringen de stoommachine, de boilers en de resten van de stuurinrichting.

    • Type: Vrachtschip (katoen, hout, specerijen)
    • Datum gezonken: januari 1876
    • Want verzonken: liep aan de grond
    • Diepte: 27 m
    • Gebouwd: Newcastle, 1873
    • Lengte: 79,6 x 9,8 m





    Facebook Twitter Instagram Youtube

    Facebook Twitter Instagram Youtube

    Terug naar boven
    Close menu